Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Dialog med elmarknadens aktörer

Svenska kraftnät vill samarbeta med elmarknadens aktörer kring införandet av 15 minuters tidsupplösning och därigenom säkerställa ett lyckat införande för alla berörda parter.

Genom att fånga upp frågor och eventuella farhågor ges förutsättningar att i god tid kunna undanröja möjliga hinder. Exempelvis behövs synpunkter och information från branschen och de framtida användarna för att säkerställa att utformningen av 15 minuters avräkningsperiod för obalanser, 15 minuters handelsperiod på intradag-marknaden samt 15 minuters-produkter på balanseringsmarknaderna blir ändamålsenliga.

För att säkerställa en framgångsrik implementering och erbjuda tillräckligt stöd till elmarknadens aktörer, kommer de nordiska systemansvariga för överföringssystem (TSO) att bjuda in till webbinarier med information om framtida krav och specifikationer.

Extern referensgrupp

En del av samarbetet görs genom en referensgrupp med verksamma inom området. I referensgruppen ingår 15 representanter från nätägare, balansansvariga och elhandel och mötes med 1-2 månaders mellanrum. Tillsättningen av referensgruppen har skett i samverkan med Energiföretagen.

Deltagande företag är Bixia, Ellevio, Energiföretagen, Entelios, Eon, Fortum, Göteborgs Energi, Jämtkraft, Tekniska verken, Vattenfall och Volue (före detta Markedskraft). Flera av deltagarna är desamma som i den tidigare referensgruppen för projektet Finer som pausades 2018. 

Referensgruppens roll

Syftet med referensgruppen är att ge både Svenska kraftnät och branschen möjlighet till synpunkter och återkoppling avseende införandet av 15 minuters tidsupplösning. Det ska också ges återkoppling avseende status från aktörernas förberedande aktiviteter för införandet och möjlighet att lyfta hinder eller andra risker för ett säkert och stabilt införande. Referensgruppen kommer också medverka till att skapa förankring och förståelse i branschen för införandet av 15 minuters tidsupplösning.

Senaste mötet med marknadsaktörer samt senaste presentation

Genomförda möten och presentationer

Granskad