Dialog med elmarknadens aktörer
Svenska kraftnät vill samarbeta med elmarknadens aktörer kring införandet av 15 minuters tidsupplösning och därigenom säkerställa ett lyckat införande för alla berörda parter.
Genom att fånga upp frågor och eventuella farhågor ges förutsättningar att i god tid kunna undanröja möjliga hinder. Exempelvis behövs synpunkter och information från branschen och de framtida användarna för att säkerställa att utformningen av 15 minuters avräkningsperiod för obalanser, 15 minuters handelsperiod på intradag-marknaden samt 15 minuters-produkter på balanseringsmarknaderna blir ändamålsenliga.
För att säkerställa en framgångsrik implementering och erbjuda tillräckligt stöd till elmarknadens aktörer, kommer de nordiska systemansvariga för överföringssystem (TSO) att bjuda in till webbinarier med information om framtida krav och specifikationer.
Extern referensgrupp
En del av samarbetet görs genom en referensgrupp med verksamma inom området. I referensgruppen ingår 15 representanter från nätägare, balansansvariga och elhandel och mötes med 1-2 månaders mellanrum. Tillsättningen av referensgruppen har skett i samverkan med Energiföretagen.
Deltagande företag är Bixia, Ellevio, Energiföretagen, Entelios, Eon, Fortum, Göteborgs Energi, Jämtkraft, Tekniska verken, Vattenfall och Volue (före detta Markedskraft). Flera av deltagarna är desamma som i den tidigare referensgruppen för projektet Finer som pausades 2018.
Referensgruppens roll
Syftet med referensgruppen är att ge både Svenska kraftnät och branschen möjlighet till synpunkter och återkoppling avseende införandet av 15 minuters tidsupplösning. Det ska också ges återkoppling avseende status från aktörernas förberedande aktiviteter för införandet och möjlighet att lyfta hinder eller andra risker för ett säkert och stabilt införande. Referensgruppen kommer också medverka till att skapa förankring och förståelse i branschen för införandet av 15 minuters tidsupplösning.
Senaste mötet med marknadsaktörer samt senaste presentation
Se webbinariet "15 är det nya 60" från den 28:e mars 2023.
På webbsidan "Möt Svenska kraftnät" kan du se vilka kommande möten och webbinarier för marknadens aktörer som är planerade.
Genomförda möten och presentationer
Hur beslut om tidplan fattas
Market Coupling Steering Committee (MCSC) är ett forum för styrning av den Europeiska implementeringen av SIDC och SDAC. Forumet grundades för att uppnå en integrerad europeisk elmarknad och möjliggöra ett bättre samarbete mellan NEMO:s och TSO:er. Det är på MCSC som beslut om gemensam Europeisk tidplan fattas. Detta beslut behöver alla parter förhålla sig till, inklusive Norden.
Nordic Regional Implementation Program Steering Committee (Nordic RIP SC) överser Nordens implementering av de Europeiskt uppsatta planerna. Nordic RIP SC kan ta beslut om Nordisk SIDC go-live och baserat på Nordens förutsättningar föreslå justeringar i tidplanen till MCSC.
Svenska kraftnäts lokala projekt ansvarar för att implementera ändringar enligt beslutad tidplan. Svk behöver förhålla sig till övriga nordiska aktörers förutsättningar och kan inte själva styra över den tidplan och de beslut som fattas, men jobbar aktivt med att säkerställa bästa möjliga förutsättningar för både Svk och lokala aktörer genom att förmedla det vi vet så snart informationen är oss tillhanda.
Senast beslutade tidplan från MCSC
Enligt den senast publicerade tidplanen från MCSC ingår norden i fjärde vågen (W4) för go-live med intradagmarknaden. Den 3 september 2024 beslutade dock Nordiska RIP SC om att flytta fram go-live för intradagmarknaden i norden till den femte vågen, förlagd till mars 2025. Se kommunikationen från den nordiska styrgruppen här: 15 minuters handelsperiod på Intradagsmarknaden för el införs tidigast i mars
Nästa MCSC hålls 22 oktober och en uppdaterad Roadmap med mer detaljerade datum förväntas kommuniceras på Market Coupling Consultative Group (MCCG) den 8 november.
Referensgruppen uttrycker att informationen har varit bristfälligt gällande datum för go-live. Osäkerheten skapar problem för aktörernas planering. Svk noterar detta och påpekar att Svk gör sitt bästa för att kommunicera den information som kommer Svk tillhanda utan vidare dröjsmål, men att varje aktör även har möjlighet att själva söka efter uppdaterade tidplaner genom det publika forumet MCCG.
Öppet europeiskt forum 8 november 2024 - Market Coupling Consultative Group (MCCG)
Detta möte syftar till att underlätta utbyte av åsikter och information mellan europeiska NEMO:s, TSO:er och marknadsaktörer om ämnen som är relevanta för Single Day-Ahead och Intraday Coupling. Bland annat informerar man om uppdaterade tidplaner här.
Den 8 november 2024 genomförs nästa möte för att konsultera marknadsaktörer i frågor relaterade till design, utveckling, implementering och drift av Single Day-Ahead och Intraday Coupling. Arrangören är Market Coupling Consultative Group (MCCG).
Kommunikation hösten 2024
Preliminär kommunikationsplan för 15min MTU på DA och ID Q4 2024-Q1 2025
Oktober - Extern nyhet kring go-live 15min på ID (Svk)
November - Extern nyhet kring uppdaterad roadmap, ID + DA (Svk + MCSC)
8/11 - Market Coupling Consultative Group möte, öppet för alla (MCSC).
7-8/11 - Deltagande + presentation på Ediel- och avräknings-konferensen (Svk)
Januari - Externt webinarium öppet för alla (Svk)
Januari/februari - Extern nyhet kring go-live (Svk)
Mars - Go-live 15min på ID (Nordisk go-live)
18/3 - Go-live 15min på DA (Europeisk go-live)
April - Extern nyhet kring handels-resultatet på ID och DA (Svk)
IDA60 – hur gick go live
Intradagauktionerna är nu live i hela Europa med tre auktioner 15:00 (D-1), 22:00 (D-1), and 10:00 (D).
Första SIDC ID-auktionen 2024-06-13 klockan 15.00 ställdes in pga tekniska problem hos NEMOs. Därefter har auktionerna fungerat tekniskt. Priser och volymer går att hitta på Nordpool och EPEX.
Alla berörda aktörer kommer fortsätta analysera stabilitet och robusthet i auktionerna under den närmaste tiden efter go-live och informera marknadsaktörer vid avvikelser
Norden är fortsatt på timme fram till början av 2025.
Information om BSP-avtal
Remiss för nytt BSP -avtal kommer skickas ut i slutet av vecka 26. Avtalet ska börja gälla i december när den nya energiaktiveringsmarknaden för mFRR (mFRR EAM) införs. Vid införandet kommer MTU och ISP fortfarande att vara 60 minuter och obalanser prissätts på 60 minuter. Efter införandet av mFRR EAM kommer mFRR att aktiveras med 15-minutersupplösning vilket medför att vissa saker i avtalet som idag hanteras per 60 minuter kommer att gå över till 15-minutersupplösning vid denna tidpunkt. Vi tar tacksamt emot svar på remissen som kommer att vara öppen över sommaren.
Information och kommunikation
Svenska kraftnät ska tillsammans med referensgruppen se över information på svk.se gällande 15 minutershandel så att den blir tydlig.
Nästa möte
I september 2024.
Information om att intradagauktioner på 60 min (IDA60) ska införas som ett komplement till övriga marknader
Anledningen till införandet är dels utifrån europeisk lagstiftning men förväntas även medföra en del fördelar så som rättvisare fördelning av överföringskapacitet (speciellt vid öppning), likviditeten samlas och ger en bättre prisbildning, det blir lättare att handla, det blir större sannolikhet att bud matchas. Prismodellen är ”pay as clear”, likt auktionen på DA.
Svenska kraftnäts roll i implementeringen är att ta hand om samarbete mellan Europas systemansvariga (TSO) och elbörser (NEMO). Men även att sköta samarbete kring de IT-system som vi delar i Norden (Nordic RIP). Fåtal lokala system och processer uppdaterade för Svenska kraftnät del.
Tidplan för go-live:
6 maj 2024: Start SIT Phase 3 (if needed, based on SIT Phase 2 results)
17 maj 2024: Preliminary MCSC go/no-go decision
29 maj 2024: MCSC (Market Coupling Steering Committee) go/no-go decision
13 juni 2024: go-live för handel
14 juni 2024: första leveransdag
Återkoppling på webbinarium på temat intradagauktioner (IDA) den 23 april 2024
Frågor som lyftes handlade främst om prissättning, IDC vs. IDA, 60min nu – 15min kommer senare.
Att flaskhalsinkomster är bra för ”AB Sverige”.
Materialet från webbinariet finns på svk.se under eventsidan: Webbinarium på temat intradagauktioner (IDA)
Övrigt
Enligt önskemål kommer FAQ uppdateras med förtydliganden om hur obalansprispriserna sätts. 15 minuters tidsupplösning
Information om BSP/BRP finns på följande ställe: Införande av aktörsrollerna BSP och BRP
Ulla Möller lämnar över till Vanja Lindvall att vara ansvarig för referensgruppsmöten.
Efter genomgång av kommunikationskanaler kunde referensgruppen konstatera att den informationen som går ut i olika former av aktörsmöten och via svk.se är på en bra nivå. Referensgruppen tycker även att det är bra bredd på dem som bjuds in till aktörsmöten.
Svenska kraftnät ser löpande över FAQ:er (svar på vanliga frågor) i den takt som arbetet fortgår, men ska se över så att det tydligt framgår vilka som är målgruppen för informationen.
Svenska kraftnät presenterade den preliminära kommunikationsplanen för IDA (60). Några viktiga datum:
21 mars – IDA Prelaunch event (MCSC) Inbjudan till förlanseringsevent om intradagauktioner | Svenska kraftnät (svk.se)
April – Externt webbinarium öppet för alla, Svenska kraftnät. Kommer att aviseras via Möt svenska kraftnät
13 maj – Referensgruppsmöte inför go-live, Svenska kraftnät
Maj – Extern nyhet kring go-live, med första leverans den 14 juni, Svenska kraftnät
13 juni – Go-live, Europeisk go live, med första leverans den 14 juni
Juni – Referensgruppsmöte med fokus på resultat från go-live, Svenska kraftnät
Juni/Juli – Extern nyhet kring handelsresultatet, Svenska kraftnät
Ett 30-tal aktörer har fortfarande inte godkända tester i EDIEL-portalen och det kommer att ställas ut vitesföreläggande innan årsskiftet.
En reflektion gjordes om inkörningsproblematik kring övergången till 15 minuter den 1 november och det konstaterades att det kan finnas behov av flera korrigeringar än normalt.
En ny medlem i referensgruppen från Mälarenergi välkomnades.
Intradagshandel (IDC) på 15 minuter inom budområden som startade
22 maj visar fortsatt på blygsam handel men en möjlighet för aktörerna
att testa system, processer och rutiner.
Testläget för Ediel presenterades och antal godkända system ökar
stadigt men det är fortfarande många som inte påbörjat sina tester.
Utvecklingen går att följa här:
https://www.ediel.se/Portal/Milestone/Report/15-MINUTER
Den tidigare planerade enkäten för att mäta hur långt aktörerna
kommit inför 1 november ställdes in då Svenska kraftnät i samråd med
Energiföretagen Sverige bedömde att värdet av en sådan enkät så tätt
inpå aktuellt datum inte skulle vara så stort.
Intradagshandel (IDC) på 15 minuter inom budområden startade 22 maj. En analys
av handelsutfallet den första tiden och det visar på mycket lite handel. Aktörer
rekommenderas att testa.
Testläget för Ediel presenterades. Åtta system är godkända och fler aktörer är på
gång.
Svenska kraftnät planerar under hösten ett antal aktörsmöten med koppling till
balansering. I slutet på september planeras för ett nytt webbinarium kring 15
minuter.
Mötet inleddes med en organisationsuppdatering (ny kommunikatör och ny projektmedlem).
Elmarknadsutvecklings representanter informerade om att de har två dagar avsatta under augusti för att arbeta med justeringar inför utgåvan 1 oktober. Det är en tuff uppgift att tolka de uppdaterade föreskrifterna för mätning av el, inte minst för att alla som deltar i arbetet också har mycket annat på sitt bord.
Vi fick se en sammanställning avseende hur långt uppdateringen av Ediel testfall hade kommit vid tiden för mötet
Även till detta möte var representanter för Elmarknadsutveckling inbjudna och deltog med tre representanter. Vi kommer att fortsätta att bjuda in dem och från och med nu betrakta dem som ordinarie medlemmar i referensgruppen.
Vi missade att hälsa en ny representant från Fortum, Margit Moen, välkommen men försöker reparera det nu. Margit, som är chef för balansavräkningen på Fortum, ersätter Peter Ström som lämnar Fortum för nya utmaningar.
Mötet inleddes med en reflektion kring de uppdaterade mätföreskrifterna och några av deltagarnas frågor kunde redas ut. Det konstaterades att skrivningen kring kunds möjlighet att begära schablonmätning i stället för i stället för 15 minuter inte längre finns med i föreskrifterna men att Ei avser att utöva tillsyn då det fortsatt är kunden som bestämmer mätmetod.
Elmarknadsutvecklings representanter informerade om att de har två dagar avsatta under vecka 8 för att arbeta med justeringar inför utgåvan 1 april men också påbörja de uppdateringar som behövs inför nästa utgåva som kommer att omfatta ändringar kopplade till 15 minuters handels- och avräkningsperiod.
Referensgruppen bidrog även med inspel till det kommande aktörsmötet som är ett webbinarium 28 mars.
Den 13 december hölls ett webbinarium kring 15 som blir det nya 60.
Till detta möte var även representanter för Elmarknadsutveckling och inbjudna och deltog med tre representanter.
Mötet inleddes med en reflektion från Ediel- och avräkningskonferensen 20-21 oktober och det konstaterades att vår idé med att lägga temat 15 minuter i ett samlat block var ett lyckokast som också fick mycket positiv feedback i deltagarutvärderingen.
En av huvudpunkterna på agendan var referensgruppens inspel till det nära förestående aktörsmötet i form av ett webbinarium 13 december och några olika förslag diskuterades.
Det kom även förslag på hur referensgruppens samlade kompetens kan nyttjas för närliggande områden vilket kommer att lyftas inom program Svenska kraftnät balansering för utvärdering.
Till detta möte var även representanter för Elmarknadsutveckling och inbjudna och deltog med två representanter.
De förväntningar och frågor som sammanställts till föregående möte och som hade aktiviteter med Svenska kraftnät som ansvariga gicks igenom. Förväntningarna/frågorna handlade om sådant som kommer att förtydligas i nya Ediel-anvisningar, på Ediel-portalen samt i aktörsspecifika tidplaner. En del av frågorna har lagts upp eller kommer att läggas upp i ”Frågor och svar” på 15 minuters tidsupplösning | Svenska kraftnät (svk.se).
Referensgruppen kommer att fortsätta att träffas regelbundet för att ge inspel till information/kommunikation till branschens aktörer via svk.se och webbinarier.
Till detta möte var även representanter för Elmarknadsutveckling och Energimarknadsinspektionen inbjudna och deltog med två representanter vardera.
De förväntningar och frågor som framkom under föregående möte hade sammanställts, kommenterats/besvarats och kategoriserats av Svenska kraftnät samt mejlats ut till deltagarna inför mötet. Syftet med denna sammanställning är att tydliggöra var de olika frågorna ska hanteras.
Flera av frågorna kunde besvaras/tydliggöras i de tidplaner som Svenska kraftnät tagit fram, en översiktlig samt en för respektive aktör. Referensgruppen gav inspel till korrigeringar och kompletteringar för att ytterligare tydliggöra de olika aktörernas åtaganden och aktiviteter fram till att mätförordningen träder i kraft samt driftsättning av 15 min obalanspriser och handelsenhet.
Analyser av hur förseningen av automatiseringen av reglermarknaden (mFRR EAM) till oktober/november 2023 pågår fortsatt för att bedöma förseningens påverkan på efterföljande milstolpar i NBM:s roadmap. Arbetet förväntas vara klart under juni.
Inför mötet hade Svenska kraftnät bett om förtydliganden och inspel enligt nedan:
· Presentera förväntningar och behov, gärna med exempel, på vad branschen förväntar sig kopplat till tester och go-live förfarande.
· EDIEL-portalen kommer tillhandahålla tester för format och ändringar kopplade i UTILTS och PRODAT till 15 minuters tidsupplösning. Vi har fått återkoppling att detta inte räcker och behöver förstå varför och konkret vilka ytterligare behov som krävs.
· eSett kommer erbjuda tester kopplade till driftsättningen 22 maj med stöd för 15 minuters tidsupplösning i avräkningssystem. Vilka tankar har man kring detta? Finns det behov utöver dessa tester?
Flertalet exempel på förväntningar och frågor som behöver besvaras framkom. Det råder samstämmighet mellan deltagarna om vad som är de största utmaningarna.
· Tydlig tid-och aktivitetsplan
· När olika tester kan och ska genomföras
· Hur själva övergången från 60 till 15 minuter ska genomföras
Svenska kraftnät åtog sig att sammanfatta och kategorisera för att föreslå hur de olika frågorna bör hanteras.
Under mötet informerades det om förseningen av automatiseringen av reglermarknaden (mFRR EAM) från 2022 till oktober/november 2023 samt de analyser som pågår för att bedöma förseningens påverkan på efterföljande milstolpar i Nordic Balancing Models (NBM) roadmap. Ny uppdaterad tidplan väntas i maj 2022. Svenska kraftnät bad om återkoppling från webbmötet 25 mars och referensgruppen önskar förtydligande kring tidplan med beskrivning av vad som förväntas av aktörerna och när olika aktiviteter ska vara klara. Det informerades också om att förslaget från Svenska kraftnät till departementet är att mätförordningen ska börja gälla 1 november 2023. Vidare informerades det om ett par detaljer i eSetts implementering kring obalansavräkning och datapackages. Gruppen gav inspel vilket alternativ för obalansavräkning som är att föredra. Flytt av schablonberäkning med två olika alternativ är en fråga som inte har med 15 minuter att göra men som vi passade på att fråga gruppen om. Denna fråga kunde inte besvaras fullt ut under mötet.
Under mötet informerades om den försening som aviserats av automatiseringen av reglermarknaden (mFRR EAM) och de analyser som pågår för närvarande för att utröna förseningens storlek samt dess påverkan på efterföljande milstolpar i NBMs roadmap. Ny uppdaterad tidplan väntas under våren. Det informerades också om att e-Setts implementation av 15 minuters upplösning kommer att fortsätta enligt ursprunglig tidplan och att vi genom detta säkerställer att obalansavräkningssystemet är redo för övriga byggstenar i övergången till 15 minuter. Det diskuterades hur förseningen påverkar aktörerna och gruppen gav inspel på avväganden utifrån aktörernas perspektiv. Bland annat diskuterades önskat ikraftträdandedatum på mätförordningen utifrån de nya förutsättningarna.
Svenska kraftnät presenterade de enkätsvar som inkommit från systemleverantörerna med avseende på förberedelser av IT-system. Sammanfattningsvis har förberedelser inte påbörjats i någon större omfattning än så länge, dock svarar i princip samtliga systemleverantörer att man kommer att vara klara till driftsättningen av 15 minuter. Planerade enkäter till aktörerna skjuts upp tills ny tidplan är fastställd.
Mötet fick avbrytas på grund av tekniska problem och ersätts av ett nytt webbmöte den 4 februari.
Mer information om webbmötet den 4 februari finns på eventsidan under Möt Svenska kraftnät
Referensgruppen färdigställde riskanalysen utifrån aktörernas perspektiv, ett arbete som påbörjades på förra mötet.
Sammanfattningsvis så ser nätägarna att de högsta riskerna är att inte hinna byta ut/ominstallera mätare för 15 minuter och risker med att inte hinna utveckla IT-systemen i tid.
Balansansvariga ser risker med att inte få fram bra prognosplattformar i tid pga hård belastning hos systemleverantörer och egna IT-funktioner samt risk för administrativa fel på grund av dubbla upplösningar, 15 minuter på ID och 60 minuter på DA.
Elhandelsföretagen lyfter bland annat risken att inte få tag på IT-resurser på grund av hård belastning hos systemleverantörer och egna IT-funktioner.
Samtliga aktörer lyfter risken för för kort tidsspann mellan förordning/föreskrift och go-live vilket kan leda till att aktörer och systemleverantörer inte kan göra rätt kravställningar och systemleverantörer inte hinner utveckla IT-systemen i tid.
Under mötet diskuterades också hur vi från Svenska kraftnät och referensgruppen kan stötta branschen i omställningen samt hur vi följer upp att förberedelserna löper på hos aktörerna. Många bra inspel kom som blir värdefull input i det pågående arbetet med att ta fram en förändringslednings- och kommunikationsplan. Mer information om den kommer.
Svenska kraftnät inledde med att berätta om aktuell status i arbetet med att införa 15 minuter avräkningsperiod (ISP) och handelsenhet (MTU). För närvarande pågår arbete hos Svenska kraftnät med att identifiera och färdigställa kravställning på avtal, processer och IT-system som påverkas av övergången. När analyserna och kravbilden är känd vidtar utvecklingsfasen.
Som tidigare informerats behövs uppdateringar i det nationella regelverket för övergången till 15 min. Förslaget till uppdaterad mätförordning är för närvarande ute på branschremiss till och med 15 nov och därefter kan departementets arbete med att hantera och eventuellt justera förslaget påbörjas. Parallellt för Svenska kraftnät diskussioner med Energimarknadsinspektionen som ansvarar för uppdatering av mätföreskrifterna.
Under mötet fördes diskussioner och grupparbeten om vad som behöver levereras från aktörerna för att klara övergången och referensgruppen identifierade leveranser utifrån de olika perspektiven; nätägare, balansansvariga och elhandelsföretag/elleverantörer. Även en första identifikation av risker som aktörerna ser med att inte kunna hålla tidplanen gjordes. Utkomsten från mötet ska arbetas vidare med på kommande möten och blir en viktig input till den förändringslednings- och kommunikationsplan som projektet arbetar med att ta fram.
Svenska kraftnät inledde med att berätta om aktuell status i arbetet med att införa 15 minuter avräkningsperiod (ISP) och handelsenhet (MTU). För närvarande pågår arbete med att ta fram detaljerade tidplaner för det som ska levereras fram till go-live 22 maj 2023. Svenska kraftnät informerade också om att det satts upp en ny struktur för att hantera alla de initiativ som ligger inom ramen för NBM och andra regleringar internt på Svenska kraftnät. Förhoppningsvis ska det göra att de olika initiativen på sikt upplevs lite mer ”sammanhållna” från Svenska kraftnäts sida.
Arbetet med förslag till mätförordning och konsekvensutredning pågår och det är främst konsekvensutredningen som Svenska kraftnät nu arbetar med. Konsekvensutredningen kommer baseras på antaganden utifrån känd statistik och samtal med aktörer i branschen. Svenska kraftnät bad under mötet om inspel till konsekvensutredningen och fick värdefull input från referensgruppen. Svenska kraftnät avser att lämna in förslaget till departementet under juni månad. Därefter vidtar remittering av förslaget med branschen.
Svenska kraftnät har haft som målsättning att ta fram ett förslag på uppdaterad mätförordning som ligger linje med EU-regelverk och för att säkerställa att syftena med EU-regelverket uppfylls. I arbetet har Svenska kraftnät haft dialog med referensgruppen men också med representanter från flera branschaktörer. Svenska kraftnät gör tolkningen att det inte finns ett entydigt svar från branschen kring vilka mätpunkter man anser ska mätas med 15 minuters upplösning. Många nätägare har redan/planerar ha sina mätare klara innan 2023. Från elhandel och balansansvariga (som helhet) har vi tolkat det som att man antingen är neutral eller positiv till förslaget.
Inom NBM ska ett nordiskt webinar hållas om 15 minuter den 7 juni, information och länk till anmälan under ”Kommande möten med marknadsaktörer” på denna sida. Svenska kraftnät planerar att hålla ett svenskt webinar under september och under mötet ombads referensgruppen att komma med inspel på vad som bör informeras om och besvaras på mötet.
Eftersom dialogen om hur vi inför 15-min mätning och avräkning i Sverige inte hanns med på föregående möte var detta ett extrainsatt möte för att diskutera frågan och få ta del av gruppens synpunkter på hur övergången till 15 min bör se ut.
Det rådde lite delade meningar från deltagarna om hur övergången ska göras, om det ska vara en stegvis övergång eller en så kallad ”big bang”, men det tolkades som att alla eller åtminstone de flesta i mötet anser att det ska vara ett satt datum för rapportering av enskilda serier, det vill säga ingen övergångsperiod. Balansansvariga lyfte att det kommer bli svårt att prognosticera om de inte har historiska kvartsvärden innan 22 maj 2023.
Vad gäller huruvida nätägarna eller eSett ska utveckla funktionalitet för att beräkna förbrukningsprofil samt för att hantera nätförluster så var svaret från elnätsföretagens representanter entydigt, att elnätsföretagen/systemleverantörerna ska utveckla funktionaliteten att kunna hantera dessa med 15-minuters upplösning.
Svenska kraftnät förtydligade också att övergången för 15 minuters avräkningsperiod för obalanser är satt till 22 maj 2023 och att det är från 00.00 enligt normaltid, samt att detta gäller mätningsdatum och inte rapporteringsdatum.
Mötet inleddes med en genomgång av status i projektet från Svenska kraftnäts sida samt en övergripande presentation av Nordic Balancing Model (NBM) och dess ingående projekt. Mötet fortsatte med rapportering av den input som deltagarna i referensgruppen lämnat på det förslag Svenska kraftnät tagit fram för uppdatering av mätförordningen. Det rådde framförallt delade meningar om vilka mätpunkter som ska mätas och rapporteras med 15 minuters upplösning från 22 maj 2023. Representanter från nätägarna framhöll utmaningarna med att byta ut de kategori 1 och 2 mätare som omfattas av förslaget och ansåg att de timavräknade mätare som inte kan mäta med 15-minuters upplösning till 22 maj 2023 ska kunna interpoleras med rak fördelning innan individuella serier samt aggregat skickas till berörda parter. Balansansvariga framhåller att det finns utmaningar med en sådan lösning.
Svenska kraftnät klargjorde verkets ståndpunkt att förslagets delar kopplat till mätning med 15-min upplösning för gränspunkter, mätare kategori 3-5 samt all produktion troligtvis inte kommer att ändras. Övriga delar i förslaget är fortfarande under utredning och kan justeras. Det diskuterades också kring det förslag som tidigare tagits fram av Svenska kraftnät med det tidigare projektets referensgrupp under 2018. Svenska kraftnät menar att det är ett icke fastställt förslag som utarbetades 2018 tillsammans med dåvarande referensgrupp och utifrån dåvarande tidplan, med tänkt driftsättning slutet av 2020. Förslaget har varken konsekvensutretts, remissats eller diskuterats med departement och Ei.
Referensgruppen beslöt att boka ett separat möte för att diskutera övergången till 15 min då detta inte hanns med under mötet.
På agendan stod tre punkter.
- Genomgång av förslag till uppdaterat regelverk
- Grupparbete runt vilka förberedelser som krävs hos aktörerna för övergången till 15 minuter
- Översiktlig presentation av Nordic Balancing Model (NBM)
Den sista punkten sköts till nästa möte.
För att införa balansavräkning med 15 minuters avräkningsperiod i Sverige krävs ändringar av mätförordning och mätföreskrifter som reglerar mätning och rapportering av mätvärden. Svenska kraftnät presenterade ett första förslag till uppdatering av mätförordningen. Förslaget utgår ifrån att det i dagsläget inte finns något regelverk som anger när alla mätpunkter ska mäta och rapportera 15-minutersvolymer och att funktionskrav framtagna av Energimarknadsinspektionen (Ei) anger att från 1 januari 2025 ska mätare kategori ett och två kunna hantera 15-min volymer.
Det ställdes många frågor på förslaget och gruppen fick med sig tre frågor att fundera över tills nästa möte.
- Vilka delar av förslaget får störst påverkan för er verksamhet?
- Vilka justeringar/ändringar skulle ni föreslå till förslaget, om några?
- När anser ni att regelverket senast behöver finnas på plats för att ni ska hinna med era förberedelser?
Första mötet med referensgruppen. På agendan stod en presentation av alla deltagare och i samband med det noterades att vi saknade tillräcklig representation från elhandelssidan, vilket vi tog som aktivitet att åtgärda. Vi diskuterade också syfte och samarbetsformer i gruppen och var överens om att gruppens syfte är att ge möjlighet till dialog och återkoppling avseende införandet av 15 min. Förhoppningen är att vi gemensamt kan skapa bra lösningar, en plan för arbetet och där vi kan identifiera eventuella hinder eller utmaningar i ett så tidigt skede som det är möjligt.
Alla deltagare delade sina förväntningar på arbetet i gruppen och det konstaterades att gruppen har en samsyn i vad gruppen ska bidra med, hur arbetet ska ske och att vi behöver arbeta tillsammans för att komma i mål enligt föreslagen tidplan.