Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

RFI har skickats ut inför omstarten av upphandlingen

Den 2:a oktober skickade Svenska kraftnät och 50Hertz ut en (RFI), ”Request For Information” inför omstarten av upphandlingen av Hansa PowerBridge. Syftet med RFI:n är att samla in information från leverantörsmarknaden inför upphandlingen av HVDC-förbindelsen med stationer, som beräknas starta i slutet av 2024, förutsatt att koncession beviljas.

Under hösten 2022 beslutade Svenska kraftnät och 50Hertz att avbryta den pågående upphandlingen av Hansa PowerBridge, med anledningen av att de tekniska kraven hade ändrats och att utmaningar i det befintliga elnätet har resulterat i betydande förändringar i anbudsdokumenten. 

Svenska kraftnät och 50Hertz förbereder nu inför den planerade återstarten av upphandlingen genom att 2 oktober skicka ut en så kallad ”Request For Information” (RFI), till marknaden. Syftet med RFI:n är att samla in information som leverantörernas tillgänglighet, tillverkningskapacitet, och möjliga leveranstider inför den stundande upphandlingen. Därefter avser förkvalificeringen (PQ) av leverantörer att starta sommaren 2024 och förfrågningsunderlaget (FFU) är planerat att skickas ut i slutet av 2024.

Tidplan och koncession

Det planeras för måna liknande HVDC-projekt i Europa, vilket gör att det finns stora osäkerheter kring leveranstiderna. Denna osäkerhet gör att tidplanen för Hansa PowerBridge i nuläget är svårbedömd. Dessutom ligger koncessionsärendet fortfarande för beslut hos regeringen, och ett beviljat koncessionstillstånd är en förutsättning för att den nya förbindelsen ska kunna byggas. 

Svenska kraftnät har för avsikt att presentera en mer utförlig tidplan efter att koncessionsbeslut fattats och utifrån informationen från leverantörsmarknaden om vilka tidsaspekter som är rimliga att räkna med.