Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Delta i upphandling av omdirigering i syfte att hantera överbelastningar vid störningar

Affärsverket Svenska kraftnät bjuder härmed in leverantörer att ansöka om kvalificering för deltagande i upphandling av omdirigering i syfte att hantera överbelastningar vid störningar. Kvalificeringsansökan sker genom e-avrop och är möjlig fram till 11 mars 2024.

För att Svenska kraftnät ska kunna säkerställa ett driftsäkert kraftsystem behövs bland annat förmågan att snabbt kunna hantera överlaster till följd av störningar. För detta är det viktigt med tillgång till strategiskt placerad överbelastningshantering, alltså omdirigering av flöden för att avlasta begränsade nätkomponenter.

Upphandlingen av omdirigering i syfte att hantera överbelastning vid störning avser perioden 1 januari 2025 till och med 31 december 2029. Anskaffade resurser behöver ha en hög tillgänglighet under avtalstiden för att hantera överbelastning som uppkommer vid störningar så som produktionsbortfall eller bortfall av HVDC länkar i södra Sverige.

Svenska kraftnät efterfrågar endast aktiv effektreglering från resurser som är geografiskt belägna inom elområde SE3 eller SE4.

Upphandlingen inkluderar även en köpoption av Synkronkompensatordrift, det vill säga inkopplad synkrongenerator utan aktiv effekt-inmatning, i syfte att hantera spänning vid ansträngda situationer.

Kvalificeringen och upphandlingen genomförs via upphandlingsverktyget e-Avrop

Klicka på denna länk för att komma direkt till upphandlingen på e-Avrop. Öppnas i nytt fönster

Kontakt

Frågor om upphandlingen ska ställas i e-Avrop.

Svenska kraftnät är en statlig myndighet. Det innebär att information som skickas till oss blir en allmän handling.

Granskad