Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Elförsörjningen på tillfredställande nivåer trots avställd kärnkraft

Under drygt en vecka – 9-18 december – är kärnkraftverket Oskarshamn 3 avställd på grund av reparationer. Och nu i helgen går Ringhals 3 på halv effekt för kontroll av generatorer. Pontus de Maré, driftchef, Svenska kraftnät, bedömer inte att det föreligger hög risk för effektbrist den närmaste tiden.

Den 31 augusti meddelande Svenska kraftnät att risken för effektbrist denna vinter är reell.

Idag, drygt tre månader senare, är den sammantagna bedömningen för vintern densamma. Även om det under en period blir en minskad produktion i södra Sverige: Oskarshamn 3 är avställd den 9-18 december och Ringhals 3 går ner på halv effekt denna helg, den 10-11 december.

Produktionsförlusten kommer då att behöva ersättas med annan kraft och periodvis genom import. Analyserna visar på att importmöjligheterna från kontinenten den närmaste tiden är goda.

– Det normala är att vi exporterar mycket men nu ser vi nyttan av att kunna importera på våra utlandskablar, säger Pontus de Maré.

Därutöver har sedan september elförbrukningen minskat. Då minskade den med 4,3 procent jämfört med samma månad 2021.

Pressmeddelande: Hushållen kapar elförbrukningen kraftigt i september.

I oktober var minskningen 7,6 procent jämfört med samma månad 2021.

Pressmeddelande: 7,6 procent minskad elförbrukning i oktober.

Och under november visar preliminära siffror på ungefär lika stora besparingar (de bekräftade siffrorna redovisar Svenska kraftnät i mitten av december).

– Förbrukningsminskning, som förhoppningsvis blir bestående under vintern, har stor betydelse för marginalerna i elsystemet. Besparingarna ligger i dag i storleksordningen av en kärnkraftreaktor, säger Pontus de Maré.

Svenska Kraftnät bevakar kontinuerligt situationen och skulle läget förändras till det sämre kommer åtgärder vidtas. En av åtgärderna enligt Ponus de Maré är till exempel att aktivera effektreserven i Karlshamnsverket om 562 MW.