Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Försäkringskassan och Svenska kraftnät ska förbereda för utbetalning av elstöd

Försäkringskassan och Svenska kraftnät har fått i uppdrag av regeringen att förbereda för att kunna betala ut stöd till elkunder i Sverige.

Regeringen har utlovat ett ekonomiskt stöd för elkunder i elområde 3 och 4 för att hantera de höga elpriserna. Svenska kraftnät har tagit fram en uträkning för elstödet men saknar egen kapacitet att administrera utbetalningarna. Därför har regeringen nu gett Försäkringskassan och Svenska kraftnät i uppdrag att förbereda för att kunna betala ut stödet. När i tid utbetalningarna av stödet kan ske är ännu inte klarlagt.

Läs mer om uppdraget i Socialdepartementets pressmeddelande (länk) Öppnas i nytt fönster

Bakgrund

Den 18 augusti 2022 gav regeringen Svenska kraftnät i uppdrag att ansöka hos Energimarknadsinspektionen om att få använda så kallade flaskhalsintäkter för att finansiera nödåtgärder för elanvändare. I det uppdraget ingick även att presentera ett förslag på hur stödet kan utformas. Den 27 oktober lämnade Svenska kraftnät in en ansökan till Energimarknadsinspektionen som ska genomföra en oberoende prövning. Svenska kraftnät har parallellt med ansökan till Energimarknadsinspektionen lämnat in en begäran, så kallad hemställan, till regeringen om att ta fram en lösning på hur elstödet ska kunna betalas ut till elkunderna. Försäkringskassan och Svenska kraftnät får nu i uppdrag att vidta förberedande åtgärder för att möjliggöra utbetalning av elstödet.

Mer information

Mer information om stödet (länk till ny sida)

55 miljarder i kontantstöd till elanvändare (pressmeddelande 22-10-27)