Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Per Eckemark och Maria Säfström
Per Eckemark och Maria Säfström från Svenska kraftnät inledningstalade vid årets Health & Safety Summit.

Gemensamt arbete krävs för stärkt elsäkerhet

För fjärde året i rad arrangerade Svenska kraftnät i slutet av oktober Health and Safety Summit. Svenska kraftnät bjöd då in sina entreprenörer och leverantörer inom projekt och underhållsverksamheten för att tillsammans prata om hur vi kan stärka säkerhetsarbetet. Temat i år var Tillsammans.

Att tillsammans arbeta i ett gemensamt elnät ställer krav på samarbete. Man påverkar varandra då elrisker i form av induktion kan färdas långa sträckor. Förra årets inträffade exempelvis en mycket tragisk dödsolycka inom Svenska kraftnät där induktionen kom från en ledning 100 km bort.

Svenska kraftnät står inför en stor utmaning när det svenska transmissionsnätet ska förnyas och stärkas samtidigt som övriga ledningsägare behöver göra liknande förstärkningar. Att bygga ut och förnya samtidigt som alla kunder fortsatt ska få sin elleverans ställer höga krav på arbetsmiljö och elsäkerhetsarbetet.

Deltagarna var överens om att vi måste dela med oss av de erfarenheter och lärdomar som varje företag gör och att ett stort ansvar ligger hos elnätsägarna, där Svenska kraftnät ingår. Den svenska energibranschen behöver också lära av hur man jobbar i andra branscher samt i andra länder för att stärka säkerhetsarbetet.

Svenska kraftnät hade till eventet bjudit in en representant för Elsäkerhetsbranschens Riktlinjer (EBR), nämligen Jimmy Laukas, ordförande i utskottet för hälsa, miljö och säkerhet. Jimmy berättade om EBR och hur organisationen har utvecklats för branschen av branschen och bygger på alla engagerade medlemsföretag och enskilda personers expertis. EBR har bland annat arbetat med att ta fram en induktionshandbok som ett branschstöd efter flera tragiska dödsolyckor de senaste åren. 

Läs mer om elsäkerhet vid uppdrag.