Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Svenska kraftnät säkrar ytterligare kapacitet för mothandel

Svenska kraftnät har genom avtal med Tekniska verken i Linköping säkrat tillgång till ytterligare upp till 60 MW, i södra Sverige. Kapaciteten ska användas till mothandel och omdirigering.

Avtalet gäller flera av Tekniska verkens anläggningar och kommer att ge bättre överföringskapacitet mellan norr och söder och ger därmed en prisutjämnande effekt mellan elområden.

- Anläggningarna ligger väldigt bra till geografiskt för att kunna avlasta vissa ledningar i Mälardalen som har hög strömöverföring. Det ger ökad överföringskapacitet från norr till söder, säger Erik Ek, strategisk driftschef på Svenska kraftnät.

Detta är det tredje avtalet som Svenska kraftnät nu tecknar för att stärka tillgången av kapacitet i södra Sverige.

- 60 MW är inte en jättestor volym, men när vi kan använda effekten på rätt ställe kan den ta bort de överlaster i elsystemet som annars kan uppstå när stor effekt ska nå södra Sverige. Och eftersom anläggningarna nu sätts i drift efter att ha varit vilande, förstärker de också effektbalansen, säger Erik Ek.

Det är flera av Tekniska verkens anläggningar som tillsammans utgör den utökade kapaciteten. Delar av anläggningarna har legat vilande och gjorts tillgängliga för produktion under hösten 2022. Anläggningarna drivs bland annat av biobränslen men vissa kan även drivas på olja.

Anläggningarna upphandlas för perioden 24 december 2022 till 30 april 2023.

Relaterade nyheter

Svenska kraftnät handlar upp kapacitet i södra Sverige

Svenska kraftnät handlar upp kapacitet i sydvästra Sverige