Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Unga kollegor står i trappa

Traineerna på Svenska kraftnät får en lärorik och kul start på arbetslivet

Tolv stycken unga kollegor har inlett ett varierande och lärorikt år med jobb, studiebesök och ledarskapsutbildning. De går Svenska kraftnäts traineeprogram och kommer lära sig mer om sig själva, Svenska kraftnät och energibranschen.

– Jag är lite mallig när jag berättar att jag har fått traineeplats på Svenska kraftnät. Det är en aktör som vägleder andra i branschen, säger Victoria Bjellerup.

Hon är en av tolv unga nya medarbetare i Svenska kraftnäts traineeprogram 2022/2023. De har fått tjänster i olika delar av organisationen, men hälften av sin tid ska de ägna åt att lära känna resten av verksamheten, branschen och sig själva. Engagemanget är påtagligt i gruppen när de får frågan om varför de sökte till programmet.

– Jag sökte för att arbeta i en organisation som har tydlig koppling till samhällsnytta, säger Martina Reppen.

– Att vara trainee ger en bra grund i och med att man får tid till att lära sig hur allt hänger ihop och kunna skapa sig en helhetsbild, säger Caroline Moberg.

– Dels har Svenska kraftnät ett så otroligt viktigt, stort och häftigt uppdrag, jag tror att min utbildning kommer att kunna komma till nytta och jag har bara hört goda rykten om att jobba här. Just nu är ju Svenska kraftnät dessutom verkligen i rampljuset, jag har svårt att tänka mig en mer aktuell arbetsplats just nu! säger Ebba Björk.

Samhällsviktigt arbete

Flera av traineerna har läst energirelaterade utbildningar och känner till Svenska kraftnät sedan tidigare. Nils Widmark har läst data science och för honom var Svenska kraftnät okänt tills han såg annons för traineeprogrammet i sitt Linkedin-flöde.

– Man kan ju optimera appar för något spel, men jag tycker det känns bra att arbeta med IT för något samhällsviktigt, säger Nils.

Som ingenjör eller IT-kunnig är man eftertraktad på arbetsmarknaden, men det kan vara tufft för andra kompetenser.

– Jag har läst risk- och krishantering och då vill arbetsgivarna ofta ha många års erfarenhet av dem som de ska anställa. När jag såg traineetjänsten inom beredskap så tänkte jag att den måste jag ha! Många talar gott om Svenska kraftnät och det känns häftigt att vara på en myndighet som stöttar och vägleder andra, säger Jennie Alfredsson.

Ledarskapsutbildning ingår

Traineerna har just kommit tillbaka från en av de fyra utbildningsmoduler som ingår i programmet.

– Våra utbildningsmoduler handlar om ledarskap på olika sätt. Den som vi var i väg på nu var om hur man leder sig själv, säger Greta Jonsson.

Ledarskapsutbildningen är en del av programmet. Alla traineer har i grunden en tjänst på en avdelning och där kommer de jobba i den vanliga verksamheten. Ett par av dem har redan nu fått inblick i sina arbetsuppgifter.

– Jag ska vara på enheten Data analytics och arbeta med automatisering av stödtjänster i programmet för Nordisk Balanseringsmodell, berättar Viktor Eriksson Möllerstedt.

Under våren kommer alla praktisera på en annan enhet än sin egen för att bredda sin kunskap om Svenska kraftnät.

– Det kan vara en del av verksamheten som hemmaenheten har mycket samarbete med eller som man är intresserad av, säger Emil Färm.

Studiebesök och Europaresa

En uppskattad del av traineeprogrammet är studiebesöken. Traineerna rabblar upp det som är inplanerat redan nu.

– Vi ska besöka en station och få se kontrollrummet här hos oss. Sedan ska vi till departementet och RCC* i Köpenhamn, säger Agnes Karlén.

– Vi får även besök – ABB i Ludvika och Nordpool kommer hit och berättar om sin verksamhet, säger Alicia Söderlind.

Och i slutet av programmet ska de få göra en resa till en energirelaterad verksamhet i branschen, någonstans i Europa. Vart resan kommer gå bestämmer traineerna och det är de som planerar resan.

– Mina förväntningar på hela traineeprogrammet är att få bra koll på det jag ska arbeta med. Och att ha kul! säger Rebecka Palm.

*RCC= Regional Coordination Centre. Sammanslutning av stamnätsoperatörer inom ett visst område.

Traineerna 22/23

Läs traineernas blogg

Våra traineer har ett spännande och intressant år. Följ vad de gör i deras blogg. 

Traineernas blogg