Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Mer handelskapacitet tillgänglig på intradagen när virtuellt elområde införs

Svenska kraftnät har ansökt om att införa så kallat virtuellt elområde mellan SE3, DK1 och NO1 i intradagsmarknaden. Syftet är att optimera handelskapacitet på intradagsmarknaden mellan områdena. Förslaget är en av flera åtgärder Svenska kraftnät arbetar med, för att på kort sikt öka den kapacitet som görs tillgänglig för marknaden, till dess att Norden inför flödesbaserad metod för kapacitetsberäkning och - tilldelning.

Införandet av virtuellt elområdet förutsätter samsyn

Förslaget om nytt virtuellt elområde behöver godkännas och prioriteras av de systemansvariga och de elbörser som ingår i den gemensamma europiska marknadskopplingen. Svenska kraftnät har gjort en förfrågan om ett så kallat ”virtual bidding zone” (benämningen för optimeringen i den europeiska marknadskopplingsalgoritmen XBID) vilket nu behandlas av SIDC, samarbetsforumet för den europeiska marknadskopplingen.

Tillsammans med summaallokering på dagen-före-marknaden, som infördes i mars i år och som gav effekt redan första handelsdagen (handelsmöjligheterna mellan DK1 och NO1 ökade betydligt samtidigt som driftsäkerheten bibehölls), ska förslaget leda till ökad handelskapacitet, högre överföringsvolymer och minskade prisskillnader mellan elområden i Norden. Genomförande av förslaget kräver gemensam prioritering bland TSO:er och elbörser.

Arbetar aktivt för att öka tillgänglig handelskapacitet

Den nya flödessituationen med öst-västliga flöden har under 2021 medfört stor minskning av de handelskapaciteter som på ett driftsäkert sätt kan tillgängliggöras för handel mellan SE3 och omgivande elområden. Svenska kraftnät arbetar med ett antal åtgärder som både på kort och lång sikt ska kunna öka kapaciteten som görs tillgänglig för marknaden.

Mer information om genomförandet samt en detaljerad tidplan kommer efter sommaren 2022.

Mer information och kontakt

Vid frågor kontakta oss gärna via kapacitetshantering@svk.se

Läs mer om kapacitetsberäkning och allokering samt öst-västliga flöden:

Målet: Alltid maximal tillgänglig kapacitet i ledningarna| Svenska kraftnät (svk.se)

Omedelbar positiv effekt av summaallokering | Svenska kraftnät (svk.se)