Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Omedelbar positiv effekt av summaallokering

Den 31 mars infördes Svenska kraftnäts förslag om summaallokering från SE3 till DK1 och till NO1. Att åtgärden är effektiv blev tydligt direkt från första handelsdag.

- Summaallokering gav effekt redan första handelsdagen och nu efter en vecka kan vi se tydligt resultat i form av ökad handelskapacitet, högre överföringsvolymer och minskade prisskillnader mellan elområden i Norden, säger Erik Ek, strategisk driftchef på Svenska kraftnät.

Den nya åtgärden innebär ett bättre utnyttjande av nätet. När Svenska kraftnät vet hur det sammanlagda flödet kan gå på den västliga sidan går det att överföra mer kraft genom nätet utan att överbelasta de öst-västliga ledningarna. Förutom ökad driftsäkerhet ger det även förutsättningar för ökad handel och lägre prisskillnader mellan elområden.

- Prisskillnaderna mellan elområdena i Sverige ser också ut att ha minskat sedan implementeringen så summaallokering fungerar som tänkt även här, säger Erik Ek.

Närmare information om hur den nya summaallokeringen påverkar beräkning av tillgänglig överföringskapacitet framgår av det uppdaterade nordiska principdokumentet ”Principles for determining the transfer capacities in the Nordic power market”.

Den senaste versionen av dokumentet finns på engelska på NUCS webbplats Öppnas i nytt fönster 

Svenska kraftnät arbetar aktivt för att öka tillgänglig handelskapacitet

Svenska kraftnät arbetar med flera olika åtgärder för att öka den kapacitet som görs tillgänglig för marknaden. Summaallokering från SE3 till DK1 och från SE3 till NO1 i marknadskopplingen för dagenförehandeln är en åtgärd som kunnat införas snabbt. Svenska kraftnät ansökte i december 2021 om att få införa summaallokering. För att införa förslaget krävdes godkännande och prioritering av de systemansvariga och elbörser som ingår i den gemensamma europiska marknadskopplingen.

Mer information om den nya summaallokeringen finns under Utveckling av kraftsystemet

Mer information och kontakt

Vid frågor kontakta Svenska kraftnät via e-post: kapacitetshantering@svk.se

Mer information om kapacitetsberäkning och allokering samt öst-västliga flöden

Tidigare nyhet: Svenska kraftnät redogör för kortsiktiga åtgärder som ökar överföringskapaciteten

Tema: Målet: Alltid maximal tillgänglig kapacitet i ledningarna

Tidigare nyhet: Mer handelskapacitet tillgänglig på dagen-före marknaden när ny summaallokering införs 29 mars