Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Startmöte för intresserade av pilotstudie om stödtjänster från aktörer med variabla resurser

Den 25 april håller Svenska kraftnät ett startmöte för aktörer intresserade av att delta i Pilotstudie: Leverans av stödtjänster från resurser med variabel produktion eller förbrukning.

Syftet med pilotstudien är att i samverkan med branschen skapa en förståelse för förutsättningarna för variabla resurser att bidra med tjänster samt att utreda hur förkvalificeringsprocessen ska gå till för resurser med variabel produktion eller förbrukning. Med samarbetet hoppas Svenska kraftnät att även vind- och solenergin kan komma in på marknaden och börja bidra med tjänster som håller det svenska kraftsystemet i balans.

Under mötet kommer Svenska kraftnät presentera bakgrund och praktisk information rörande pilotstudien, och även allmänt kring stödtjänstmarknaderna, budgivning etc.

Mer information om mötet finns på eventsidan under Aktörsportalen

Intresserad av att delta?

Anmälningstiden för pilotstudien är förlängd fram till startmötet. Anmäl dig senast kl. 09.00 den 25 april 2022 via mejl till fcr@svk.se.

Mer information och kontakt

De aktörer som deltar i studien kan också visa upp sina förslag på nya tekniska lösningar. Detta kan i sin tur tydliggöra behov av att justera förslaget till förkvalificeringsprocess.

Målet är att en blandning av aktörer och teknikslag ska delta för att få en samlad och nyanserad bild av kravverifieringens genomförbarhet och för att utbyta erfarenheter.

Pilotstudien genomförs under 2022 med eventuell förlängning. Projektet är en del av Svenska kraftnäts kontinuerliga arbete för att förbättra förutsättningarna för fler aktörer och tekniker att delta på marknaderna för stödtjänster.

Läs mer om pilotstudien under Utveckling av kraftsystemet

Läs tidigare pressmeddelande: Sol- och vindkraften bjuds in som stödtjänstleverantörer

Kontakt

Vid frågor om pilotstudien, vänligen mejla fcr@svk.se