Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Införande av nya IT-säkerhetskrav för FCR

Svenska kraftnät har uppdaterat IT-säkerhetshetskraven för frekvenshållningsreserven, FCR. Syftet är att förtydliga befintliga krav för att säkerställa en robust FCR-leverans. Svenska kraftnät har under hösten mottagit synpunkter på dokumentet. Nu har dokumentet uppdaterats och för nya resurser som ska förkvalificeras träder kraven i kraft 20 februari 2024.

I april 2019 publicerades IT-säkerhetskrav för FCR. Kraven omfattar leverantörer av FCR som använder central styrning, det vill säga en enhet eller grupp som tillhandahåller FCR och som styrs genom att frekvensen återkopplas via en central funktion.

Den nya uppdateringen ska göra det tydligare för leverantörer att förstå vad som krävs för att få leverera FCR genom central styrning. En förändring är att det nu ska vara möjligt att förkvalificera centralt styrda resurser i två kategorier; Kategori A och Kategori B. Där Kategori A omfattas av högre krav på bland annat redundans i systemet, medan Kategori B har lägre krav.

Tillämpning av nya IT-säkerhetskrav

De uppdaterade kraven kommer att tillämpas, senast två månader efter publiceringen av dokumenten, för nya förkvalificeringsansökningar. Det vill säga för nya resurser tillämpas de nya kraven från och med 20 februari 2024.

För en tidigare godkänd förkvalificering tillämpas de uppdaterade kraven inom 6 månader efter publicering av kraven. Det vill säga för en tidigare godkänd förkvalificering tillämpas kraven från och med 20 juni 2024. Tidigare godkända ansökningar kommer automatiskt placeras i Kategori B om inget annat påvisas.

Ifall leverantören av FCR inte uppfyller samtliga krav för Kategori B tillåts resursen inte att leverera FCR.

Volymbegränsning av centralt styrd FCR placerad i kategori B

Endast en viss del (70 MW) av upphandlad FCR-kapacitet får utgöras av centralt styrd FCR placerad i Kategori B för respektive FCR-produkt eftersom dessa resurser omfattas av lägre krav på bland annat redundans. Efter införandet av de nya IT-säkerhetskraven kommer Svenska kraftnät att utvärdera den totalt förkvalificerade volymen av centralt styrd FCR placerad i Kategori B inom respektive FCR-produkt. Om den totala förkvalificerade volymen av centralt styrd FCR placerad inom Kategori B överstiger 70 MW inom någon FCR-produkt kommer Svenska kraftnät att tillämpa en volymbegränsning på den produkten.

Eventuella volymbegränsningar kommer att kommuniceras i förväg via nyheter. För mer information om volymbegränsningar för centralt styrd FCR placerad i kategori B, se webbsidan Volymbegränsning för centralt styrd FCR placerad i kategori B.

Mer information

Svenska kraftnät inväntar fortfarande nordisk kvot – begränsning av statisk FCR senareläggs ytterligare

Svenska kraftnät välkomnar synpunkter på nya IT-säkerhetskrav för FCR

Förkvalificering

Kontakt

Vid frågor om IT-säkerhetskrav eller volymbegränsningen för FCR, vänligen kontakta Svenska kraftnät via e-post till fcr@svk.se.

Dokument