Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

TSO:er har fått mer tid att utveckla arrangemang för prissäkringsmöjligheter mellan Sverige och Finland

Fingrid, Svenska kraftnät och Kraftnät Åland har givits utökad tid, fram till den 14 oktober 2023, att lämna in ett förslag i enlighet med ACER:s beslut nr 12/2022 att utveckla prissäkringsmöjligheterna mellan Sverige och Finland till tillsynsmyndigheterna.

Kommissionsförordningen (EU) 2016/1719 (FCA) om fastställande av riktlinjer för förhandstilldelning av kapacitet ger transmissionssystemoperatörer (TSO:er) i uppdrag att ställa ut långsiktiga överföringsrättigheter (LTTR) till stöd för funktionen i grossistmarknaden för el. Undantag från denna skyldighet kan ges om tillsynsmyndigheterna i medlemsstaten bedömer att prissäkringsmöjligheterna är tillräckliga, eller om de relevanta tillsynsmyndigheterna i stället begär att TSO:erna tillhandahåller andra långsiktiga prissäkringsinstrument till stöd för elmarknadens funktion. 

Genom sitt beslut den 14 september 2022, gav ACER i uppdrag åt TSO:erna i Sverige och Finland att säkerställa tillgången till andra prissäkringsinstrument och att utveckla nödvändiga arrangemang samt att lämna in dessa för tillsynsmyndigheternas godkännande senast sex månader efter beslutet.

I ett brev den 14 februari 2023, begärde TSO:erna utökad tid från tillsynsmyndigheterna i Sverige och Finland för att  lämna in sitt förslag i enlighet med artikel 30.6 i kommissionsförordningen FCA. Utökad tid är nödvändig eftersom detta är det första tillfället TSO:erna har blivit uppmanade att tillhandahålla andra prissäkringsinstrument än långsiktiga överföringsrättigheter. Detta gör det också extra viktigt att involvera intressenter i arbetet. Den nya tidplanen ger TSO:erna bättre möjligheter att analysera olika vägval i utformningen av modellen samt att hålla konsultationer med intressenter.

TSO:erna kommer att fortsätta att arbeta tillsammans för att utveckla förslaget och planerar att hålla ett första möte med intressenter under april. Utöver detta kommer en reguljär konsultation kring förslaget att genomföras i slutet av sommaren med planerad start i inledningen av augusti.

Kontakt

För ytterligare information kontakta: forhandsmarknad@svk.se