Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Aurora Line beviljas 1,3 miljarder i EU-medel

Onsdag 26 januari 2022 meddelande Europeiska kommissionen att den planerade nya 400 kV-ledningen mellan Sverige och Finland, Aurora Line, beviljas 127 miljoner euro, motsvarande ungefär 1,3 miljarder SEK, i bidrag.

Aurora Line som är ett gemensamt projekt med Fingrid, Svenska kraftnäts motsvarighet i Finland, syftar till att bygga bort de flaskhalsar i elöverföringen som finns länderna emellan. Projektet är sedan tidigare klassat som ett Project of Common Interest (PCI) och betyder att ledningen är särskilt viktig för den gemensamma europeiska elmarknaden.

PCI-klassade projekt kan söka finansiering av den europeiska fonden för ett sammanlänkat Europa (CEF). Projektets planering- och projekteringsfas har tidigare beviljats 4,7 miljoner euro i stöd.

I veckan meddelade Europeiska kommissionen, som fattar beslut om fördelningen av medlen ur CEF-fonden, att de beviljar Svenska kraftnät och Fingrid totalt 127 miljoner euro i stöd för byggprocessen, motsvarande ungefär 1,3 miljarder svenska kronor. 

I september 2021 skickade Svenska kraftnät in ansökan om koncession, tillstånd att bygga ledningen, till Energimarknadsinspektionen (Ei). Fingrid tillämpar en annan tillståndsprocess och har kommit längre i projektets finska del än Svenska kraftnät som inväntar Ei:s besked.

Fingrid planerar att börja bygga delar av sin ledning under året. Svenska kraftnät fortsätter förbereda ytterligare för byggfasen och inväntar besked om koncession.

Den totala kostnaden för projektet, både den svenska och finska delen, uppskattas till 254 miljoner euro.

Läs pressmeddelandet från Europeiska kommissionen (på engelska) Öppnas i nytt fönster