Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Aurora Line stärker samarbetet med Europa på EU-mässa i Bryssel

Under hösten samlades projekt som klassats av EU som projekt av gemensamt europeiskt intresse – Projects of Common Interest – för att möta varandra och möta representanter för den gemensamma europeiska elmarknaden.

I januari i år fick Svenska kraftnät tillsammans med sin finska motsvarighet Fingrid 127 miljoner EUR (ungefär 1,3 miljarder SEK) från den Europeiska unionens fond för att täcka delar av byggkostnaderna för Aurora Line. 

Projektet säkrar en viktig del av den framtida nordiska elförsörjningen och den gemensamma europeiska marknaden, och mässan PCI Energy Days* är ett forum för att på ett enklare sätt lösa gemensamma problemställningar inom EU.

Bilden visar projektledare Ida Wallentin.

– Otroligt värdefullt att få lyfta blicken, diskutera utmaningar och ta del av varandras erfarenheter. Känslan av att vara en del av Europa, och att vi hjälps åt för att klara de enorma utmaningar vi står inför vad gäller elförsörjningen, var påtaglig under de två dagar mässan pågick. Vi fick dessutom möjlighet att träffa dem vi rapporterar till, lära känna varandra lite, det främjar samarbetet framöver, säger Ida Wallentin, projektledare för Aurora Line.

 

Betydelsefull erfarenhetsöverföring

Svenska kraftnät delade monter med Fingrid och var en av 20 utställare. De omkring 200 besökarna – EU-kommisionärer och representanter från andra viktiga europeiska organisationer och institutioner — rörde sig mellan montrarna och fick höra om drivkrafter och hur det går i de olika projekten. Representanterna från PCI-projekten fick också chans utbyta erfarenheter med varandra.

– Vi fick inte minst med oss bra tänk kring strategier gällande upphandling – något som främjar framdriften i projektet. Det fanns också möjlighet att gå på givande seminarier på teman som samarbete i storskaliga infrastrukturprojekt, transparens, tillstånd och teknik för att öka medvetenhet och kunskap ytterligare, avslutar Ida Wallentin.

Bilden visar EU-kommisionär som  samtalar med representanter för Aurora Line.

Här syns Ditte Juul Jörgenson (Director General for Energy) och Kadri Simson (Commissioner for Energy) när de besöker Aurora Lines monter och får en statusuppdatering av projektet av projektledare Ida Wallentin (Svenska kraftnät) och Keijo Välimaa (Fingrid).

 

* 3rd PCI Energy Days ägde rum i Bryssel, 19—20 september. Läs mer om Projects of Common Interest (PCI) – projekt som är klassade av EU som projekt av gemensamt intresse – på startsidan här på projektets webbplats samt på EU:s webbplats Öppnas i nytt fönster.