Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Energimarknadsinspektionen föreslår beviljad koncession för Aurora Line till regeringen

Den 7 mars 2023 lämnade Energimarknadsinspektionen över koncessionsärendet till regeringen för beslut om en ny 400 kV luftledning mellan station Messaure och den finska gränsen vid Risudden och Torne älv – den svenska delen av Aurora Line.

Koncessionsansökan som lämnades in i september 2021 är nu färdigbehandlad hos Energimarknadsinspektionen. Eftersom Aurora Line är en utlandsförbindelse är det slutligen den svenska regeringen som beslutar om ledningen får byggas. Energimarknadsinspektionen har därmed lämnat över ärendet till regeringen och föreslår i sitt yttrande att Svenska kraftnät beviljas nätkoncession med vissa villkor gällande exempelvis hänsyn till naturmiljön. Mer om Energimarknadsinspektionens yttrande finns att läsa här.

Beslut om tillstånd från regeringen väntas under hösten 2023. När Svenska kraftnät fått tillstånd kommer byggnationen av den svenska delen av Aurora Line att starta.