Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Markupplåtelseavtal och värderingsprotokoll på väg ut

Informationsmötena i Vuollerim, Överkalix och Risudden är genomförda. Totalt ca 55 personer tog chansen att lyssna på presentationen och ställa frågor om markavtal och ersättningserbjudande. Snart skickas markupplåtelseavtal och värderingsprotokoll ut.

Informationsmötena som ägde rum i Vuollerim, Överkalix och Risudden började med fika och en presentation om Svenska kraftnät, Aurora Line, markavtal, ersättningserbjudande och byggnation av ledningen. Därefter fanns det möjlighet för den som ville att ställa frågor om den egna marken eller annat som kändes oklart.

Kakfat på ett bord.

Frågor om värderingsprinciper och prislistor

Både under och efter den inledande presentationen ställdes frågor som rörde de värderingsprinciper som tillämpas och varför ersättningserbjudandet inte kommer förrän till hösten. Anledningen är att Svenska kraftnät inväntar de nya virkesprislistorna. I och med att virkespriserna förändrats kraftigt de senaste åren vill vi vara säkra på att vårt erbjudande speglar värdet för virket vid tillfället när vi får tillträde till marken. Skulle det visa sig att virkespriset trots allt sjunker jämfört med när markupplåtelseavtalet skrivs på kommer det högsta värdet att gälla.

En annan fråga kopplat till ersättningserbjudandet handlade om rotstående skog. Där finns möjlighet till både rotpostförsäljning och att själv ta tillvara skogen. Oavsett vilket alternativ man väljer läggs det på 25 procent.

Läs gärna mer om Svenska kraftnäts markupplåtelseavtal och ersättningsprinciper på  www.svk.se/avtal Öppnas i nytt fönster, www.svk.se/ersattning Öppnas i nytt fönster samt här på projektets webbplats under fliken Frågor och svar Öppnas i nytt fönster. Markupplåtelseavtal och värderingsprotokoll kommer att skickas ut inom kort.

Två personer som pratar och tittar på en dataskärm tillsammans.

Beslut från regeringen väntas i september

Aurora Line är klassat av EU som ett projekt av gemensamt intresse
– Projects of Common Interest (PCI). Det innebär att projektet är särskilt viktigt för den gemensamma europeiska elmarknaden och för att nå EU:s energimål om en prisvärd, säker och hållbar elförsörjning. Projektet har beviljats stöd från den Europeiska unionens fond för såväl delar av planerings- och projekteringsfas som delar av byggkostnaderna.

Eftersom Aurora Line är en utlandsförbindelse är det slutligen den svenska regeringen som beslutar om den svenska delen av ledningen får byggas, men koncessionsansökan är nu färdigbehandlad hos Energimarknadsinspektionen som föreslår beviljad koncession till regeringen. Beslut väntas i september 2023.

Det här händer under byggnationen

Aurora Line på den svenska sidan är ca 18 mil lång och uppdelat på två delsträckor som är ca 9 mil vardera: Messaure—Dockasberg och Dockasberg—finska gränsen. Det är många hänsyn att ta längs den långa sträckan och mycket arbete som ska utföras på kort tid. Det betyder också att arbete kommer ske under hela året, även under jaktsäsong.

För att underlätta informationen om planering och byggnation kommer det finnas en karta som visar var på sträckan arbeten sker under en viss tid. Mer information om det kommer att gå ut längre fram.

Frågor?

Har du frågor är du varmt välkommen att höra av dig till vår kontaktperson Rolf Jakobsson på mejl: rolf.jakobsson@vattenfall.com eller mobil: 070-608 50 22. 

Markägare på informationsmöte i Vuollerim.