Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

2020, året då NordSyd tar fart

Under förra året startades fyra utredningspaket inom investeringsprogrammet NordSyd: Uppsala, Västerås, Ockelbo och Sollefteå. I år tas de första delarna av utredningarna vidare till projekt och vi påbörjar realiseringen av investeringspaketet. Det rör sig både om förnyelser av redan befintliga ledningar men även helt nya ledningar och stationer.

Nordsyd är Svenska kraftnäts största investeringspaket någonsin och innebär att stora delar av stamnätet i mellersta Sverige, kommer att förnyas och förstärkas genom flera kraftfulla investeringar. Satsningen sträcker sig över dryga 20 år och totalt investerar Svenska kraftnät cirka 50 miljarder kronor då 2 000 km ny ledning ska byggas och omkring 35 stationer byggs eller förnyas.

Projekten som startar under försommaren syftar bland annat till att bygga nya 400kV- ledningar i Uppsala och Västeråsområdet. De kommer då ingå i de nya projektprogrammen Uppsalabenet och Västeråsbenet som även de startar upp under försommaren. Totalt ser ca 15 nya projekt inom investeringspaketet dagens ljus under 2020.

Resultatet av investeringarna i NordSyd kommer att bli ett mer flexibelt och robust stamnät för el som är förberett för framtida förändringar i det svenska elsystemet. Samtidigt kommer vi kunna möta behoven av ökad överföring från norr till söder och bidra till den energipolitiska inriktningen för Sverige, att 100 procent av elproduktionen ska vara förnybar år 2040.

Nedan syns de planerade projektprogrammen för NordSyd.

Bilden visar Karlstadbenet mellan Midskog och Borgvik, Hallsbergsbenet mellan Storfinnforsen och Hallsberg, Västeråsbenet Ramsele, Betåsen, Hamra och Karlsund samt Uppsalabenet som går från Kilforsen, hjälta till Odensala.