Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Entreprenören berättar om byggnationen

Byggnationen av station Skanstull har startat och vår entreprenör Linxon berättar övergripande om hur de kommer att gå tillväga.

För att kunna bygga den nya stationen behöver vi schakta oss ner 10-15 meter under marknivå. Det kommer innebära både jordschakt och bergsprängningsarbeten. Därefter kan vi påbörja betongarbeten. Vi börjar från grunden och bygger sedan huset uppåt med ytterväggar, innerväggar och nya våningsplan. När huset börjar bli klart kan den avancerade utrustningen transporteras in och sättas i drift.

Sedan två veckor har vi börjat borra rör och sponta för den kommande schaktgropen. Jordschakten påbörjar vi de kommande veckorna och till våren kan vi inleda sprängningsarbeten. Schaktningsarbetena förväntas bli klara under sommaren 2020. Markarbetena kommer att utföras av Skanska, som Linxon har anlitat som underentreprenör för bygg och mark.

Stationsområdet ligger intill Fryshuset och är på grund av platsbrist begränsat till 63 x 24 meter. Samtidigt som denna station byggs kommer även Ellevio att bygga ett nytt ställverk för 220 kV ett stenkast bort.