Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Kontrakt tecknat för Skanstull station

Kontraktet av totalentreprenaden för bygget av den nya stationen CT526 Skanstull tecknades på fredagen den 24 maj mellan Svenska kraftnät och entreprenör. Planen är att markarbeten ska starta i oktober.

Kontraktet för totalentreprenaden uppgår till 614 MSEK och omfattar ett gasisolerat ställverk (GIS), två transformatorer och två reaktorer. Detta är den första GIS-stationen som Svenska kraftnät köpt i egen regi.

Stationsområdet, som ligger intill Fryshuset i Mårtensdal/Hammarby Sjöstad, är begränsat till 63 x 24 meter vilket också är anledningen till att stationen blir gasisolerad. För att klara Stockholm Stads krav på en maxhöjd om 26 meter över havsnivå kommer stationshuset att bli delvis nedgrävt, som djupast 12 meter ner i marken.

Drifttagningen kan preliminärt ske under 2022.

En av flera förstärkningar i Stockholmsregionen

Stationen ingår som en del i Stockholms Ström och är en av flera förstärkningar av Stockholmsregionens elnät för att möta det växande elbehovet. Till stationen kommer förbindelser från stationerna Anneberg i norr och Snösätra i söder att anslutas.

198890_Målnät Stockholm_750.jpg (.jpg) Öppnas i nytt fönster

Klicka på kartan för ett större format.