Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Stadens kretslopp
Stadens kretslopp. Bild: Stockholm Exergi.

Värme från Skanstull station ska återvinnas

I ett samarbete mellan Svenska kraftnät och Stockholm Exergi kommer restvärmen från Skanstull station i Stockholm att tas om hand och användas i stadens fjärrvärmesystem.

Skanstull station blir den första nationella transmissionsnätstationen i Sverige som byggs med ett integrerat system för återvinning av kyla och värme. Stationen har begränsade energiförluster men eftersom effekten är stor förväntar sig Stockholm Exergi att varje år kunna återvinna ungefär 8 000 MWh värme som kommer att användas i Stockholms fjärrvärmesystem. Värmeåtervinningen från Skanstulls station motsvarar en årlig uppvärmning av ungefär 2 200 moderna lägenheter.

– För Svenska kraftnät är detta projekt en viktig milstolpe. Över hela världen går denna energi för närvarande till spillo. Vi hoppas se fler av den här formen av projekt, vilket gör att vårt nät kan leverera värdefull förnybar energi med ännu högre effektivitet, säger Peter Berg, projektledare på Svenska kraftnät.

För att möta den ökade elektrifieringen har Svenska kraftnät en ambitiös plan för att bygga ut Sveriges transmissionsnät. Skanstull station är ett av utbyggnadsprojekten som planeras att vara i drift 2023 och kommer att ha en effekt på upp till 1000 MW.