Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Tillståndsansökan inlämnad till Energimarknadsinspektionen

Efter en längre tids samrådsprocess med berörda fastighetsägare, myndigheter, kommuner och allmänhet, har vi valt en sträckning som vi har ansökt om tillstånd för.

Sträckningen för de två parallella 400kV-markkablarna utgår från planerad station Snösätra och sedan norrut under järnvägen Nynäsbanan och vidare längs med befintlig gång- och cykelväg samt delvis i ledningsgatan för tre 220kV-ledningar. Sträckningen berör ett industriområde med en passage mellan en återvinningsstation och tunnelbanedepå och fram till södra delen av station Högdalen. I en miljökonsekvensbeskrivning (MKB) (pdf 6 MB, nytt fönster), (.pdf) Öppnas i nytt fönster som finns tillgänglig här på webben, kan du läsa mer om sträckningsförslaget och hur bland annat natur-, kultur- och boendemiljö kan påverkas av den nya elförbindelsen.

Vad händer härnäst?

Ei kommer att skicka ut tillståndsansökan på remiss till berörda fastighetsägare och myndigheter. Det innebär att de åter igen får möjlighet att lämna synpunkter på våra planer. Därefter tar Ei beslut om koncession vilket, tillsammans med andra nödvändiga avtal, innebär tillstånd om att få bygga elförbindelsen.

Preliminär byggstart 2019

Under 2017 kommer vi att förbereda inför byggstarten som i dagsläget beräknas ske under 2019. Så fort vi har alla tillstånd på plats påbörjar vi arbetet med att upphandla en entreprenör som ska genomföra byggarbetet.