Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Kontrakt tecknat för byggnationen

Idag har Svenska kraftnät tecknat kontrakt med Dalekovod för byggnationen av den nya 400 kV-luftledningen planerad mellan stationerna Snösätra och Ekudden i södra Stockholm.

Efter sommaren förväntas entreprenaden dra igång. Främst förberedande arbeten med byggvägar startar under augusti månad.

– Förberedelserna inför byggstarten är i full gång och jag ser fram emot att samarbeta med Dalekovod för att få ledningen i drift till våren 2022, säger Svenska kraftnäts projektledare Kine Larsson.

Den nya 400 kV-ledningen Snösätra–Ekudden kommer att byggas i den befintliga ledningsgatan för två 220 kV-ledningar från Ekudden norrut och ansluta till den nya stationen Snösätra. Dessa 220 kV-ledningar kommer att rivas i samband med byggnationen av den nya ledningen. Luftledningen kommer att sambyggas med Vattenfalls 130 kV-ledning Ekudden–Gullarängen under en stor del av sträckningen.

Stockholms Ström

Stockholmsregionens elberoende ökar. Elnätet behöver förstärkas och förnyas för att möta framtidens behov av säkra elleveranser. Svenska kraftnät har därför tillsammans med elnätsföretagen Vattenfall och Ellevio föreslagit en helt ny struktur för regionens elnät, projektet Stockholms Ström. För att förverkliga detta behöver drygt femtio delprojekt genomföras. Det är nya kabelförbindelser, luftledningar och stationer.

En viktig del i det nya elnätet är den nya högspänningsförbindelsen City Link för 400 kV som byggs i fyra etapper, från Hagby i Upplands Väsby till Ekudden i Huddinge. Projektet Snösätra–Ekudden avser den fjärde etappen och är därmed en del av lösningen för att säkra den framtida elförsörjningen av Stockholmsregionen.