Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Ledningen tas i drift för att förse Stockholm med el under vintern

Nu gör vi ett tillfälligt uppehåll av byggnationen för att ta den del av ledningen som är klar i drift. På så sätt kan vi förse Stockholmsregionen med el under vintern då elförbrukningen är som störst.

Ledningen kopplas ihop med en befintlig ledning i norr och på så sätt kunna transportera el på 220 kilovolt (kV) till Stockholmsregionen nu under vintern när det är som allra kallast.

Under året har vi byggt ca 75 % av den nya ledningen mellan station Ekudden i Huddinge, fram till den planerade stationen Snösätra (nära Högdalstopparna.). Där ledningen är färdigbyggd arbetar entreprenören med att återställa mark och vägar samt ta bort etablering.

I mars fortsätter byggnationen i norr

I mitten av mars, när Stockholms elförbrukning väntas vara lägre, tar vi ledningen ur drift igen för att kunna bygga klart den resterande delen av ledningen mellan stolparna 1–7. Lindragning planerar entreprenören att utföra till sommaren på den sträckan.

Under 2022 höjer vi spänningen

När hela ledningen är färdigbyggd under 2022 kan vi ansluta den till den nya stationen Snösätra och därmed förse Stockholmsregionen med el på högre spänningsnivå, 400 kV. På så sätt bidrar ledningen till att öka kapaciteten i stamnätet och möta behovet av el till regionen.