Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Teknikval för nya station Snösätra

Stamnätsstationen i Högdalen är en viktig komponent för ett starkare elnät i Stockholm. Den teknik som har valts för ställverket är ett gasisolerad utförande, också kallad ”GIS”.

Därför behövs den nya stationen i Snösätra

Stationen behövs för att omvandla el med hög spänning (400 kV) till lägre spänningsnivåer. Den är en viktig knutpunkt för eltransporterna från Upplands Väsby till Huddinge.

Begränsat utrymme

Svenska kraftnät bygger 400 kV-ställverk runt om i Sverige. Det sker med olika teknik utifrån förutsättningar på varje enskild plats och med hänsyn till miljö, säkerhet, ekonomi och vad som är praktiskt möjligt. Att stationen byggs i gasisolerat utförande just här beror på att utrymmet för stationen är mycket begränsat. Teknikvalet gör att ställverket är kompakt och tar mindre yta i anspråk.

Fakta

  • Stationen är en del av projekt Stockholms Ström, ett samarbete mellan Ellevio, Vattenfall och Svenska kraftnät. Projektet drivs i syfte att förstärka Stockholmsregionens elnät och möta regionens växande behov av el.
  • Detaljplanering för Snösätra pågår inför kommande upphandling av entreprenör och byggnation.
  • Byggstart prel. 2019 och drifttagning 2021.