Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Avverkningen av träd längs ledningssträckan är nu klar

Avverkning av träd längs med den 18 mil långa ledningssträckan Messaure–finska gränsen har pågått sedan oktober 2023 och är nu slutförd.

I början av oktober, några dagar efter att Aurora Line fick tillstånd från regeringen att börja bygga den svenska delen av ledningen, satte avverkningen igång. 

Viktigt att hålla tidsrestriktionerna

Arbetet behövde slutföras före första april för att inte störa fåglars häckningstid och för att inte äventyra den fortsatta byggnationen. Och nu är det alltså klart, sammanlagt är det 50 000 kubikmeter som avverkats vilket resulterat i 1250 fullastade timmerbilar. Arbetet har letts av Rolf Jakobsson och Nils Lundbäck, bägge markägarkontakter med lång erfarenhet av den här typen av planering och arbete.

Porträtt på Rolf Jakobsson.– Det har varit en hektisk tid då det varit viktigt att hålla tidsplanen. Vi har haft tio avverkningsgrupper på sammanlagt 40 personer som arbetat i skiftlag dygnet runt – de har gjort ett fantastiskt jobb, säger Rolf Jakobsson. 

Porträtt på Nils Lundbäck.– Innan själva avverkningen kunde påbörjas var det mycket planering och förberedande arbete. Vi har haft tur att det varit en bra och kall vinter vilket underlättat arbetet med vintervägar inför avverkningen, fortsätter Nils Lundbäck. 

Arbetet fortlöper enligt tidplan

Parallellt med avverkningen har mark- och anläggningsarbetet pågått och sedan december är även planeringen av lindragningen igång. År 2025 ska ledningen tas i drift och allt går enligt tidplan. Just nu gjuts det fundament och förbereds för stolpresning. Det utförs även förebyggande arbete och planering för att minimera eventuella problem vid kommande vårförfall. 

– Exempelvis lägger vi upp gruslager längs vägarna för att kunna förstärka dem vid behov under vårförfallstiden. De flesta vägarna kommer att ha en bättre bärighet efter ledningsbyggnationen än tidigare, avslutar Rolf Jakobsson.

Följ hur byggarbetet fortskrider

Följ gärna hur byggnationen fortskrider via vår digitala karta. Länk och instruktioner till den digitala kartan hittar du här på projektets webbplats under fliken ”Planerade och pågående byggarbeten Öppnas i nytt fönster”.