Hansa PowerBridge:
Om projektet
Svenska kraftnät planerar den nya elförbindelsen Hansa PowerBridge mellan Hurva i Hörby kommun och Güstrow i norra Tyskland. Förbindelsen byggs som en 700 MW likströmskabel och görs i samarbete med den tyska systemoperatören 50Hertz.
Ökade handelsmöjligheter för en tryggare elförsörjning
I Svenska kraftnäts regeringsuppdrag ingår att främja en nordisk och europeisk marknad för el. Med Hansa PowerBridge stärker vi kopplingen mellan Norden och övriga Europa med ökade möjligheter till elmarknadshandel. Förbindelsen bidrar till att trygga elförsörjning i södra Sverige genom en ökad importkapacitet från Tyskland vid ansträngda förhållanden. Redan idag råder produktionsbrist av el i Sydsverige och behovet av att transportera el till landets södra regioner förstärks ytterligare av den kärnkraftsavveckling som planeras i både Ringhals och Oskarshamn.
Hansa PowerBridge är viktig ur klimatsynpunkt
En stark integration mellan Europas transmissionsnät är en förutsättning för att vi ska kunna nå EU:s klimatmål om att öka andelen förnybar elproduktion, som vindkraft och vattenkraft, och samtidigt minska behovet av fossilbaserad produktion på kontinenten. I Skandinavien finns stora mängder reglerbar vattenkraft och storskaliga utbyggnader av förnybar elproduktion planeras i både Sverige och Norden.
Export av förnybar elproduktion
Den ökade handelskapaciteten mellan Sverige och Tyskland gör det möjligt att exportera större mängder förnybar energi till kontinenten i perioder med överskott i Norden. Den medger också import när överskott i resten av Europa ger lägre priser än i Norden. En starkare koppling till kontinenten genom Hansa PowerBridge fyller därför en viktig funktion i strävan mot en mer hållbar europeisk elförsörjning samt bidrar till en tryggare elförsörjning i södra Sverige.