Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Om projektet

Projekt: Horndal-Munga
Följ projektet via

För att kunna öka överföringskapaciteten från norra till södra Sverige planerar vi att bygga två nya ledningar för växelström som går parallellt mellan Munga i Västerås kommun och Horndal i Avestas kommun. Investeringen är en viktig del av att förstärka och förnya transmissionsnätet.

De nya ledningarna mellan Horndal och Munga ger möjlighet till anslutning av mer elproduktion, ökat uttag från transmissionsnätet i Mälardalen och kan med det tillgodose den ökade efterfrågan på el. Det bidrar till en ökad försörjningstrygghet och ett robust transmissionsnät som är förberett för framtida förändringar i det svenska elsystemet.

En del av NordSyd

Projektet Horndal–Munga är del av NordSyd. NordSyd är Svenska kraftnäts största investeringspaket någonsin och innebär att stora delar av transmissionsnätet i mellersta Sverige kommer att förnyas och förstärkas genom flera kraftfulla investeringar.

Satsningen sträcker sig över dryga 20 år och totalt investerar Svenska kraftnät cirka 75 miljarder kronor för ett mer flexibelt och robust transmissionsnät för el som är förberett för framtida förändringar i det svenska elsystemet.

Samtidigt kommer vi kunna möta behoven av ökad överföring från norr till söder och bidra till den energipolitiska inriktningen för Sverige, att 100 procent av elproduktionen ska vara förnybar år 2040. Läs mer om NordSyd: www.svk.se/nordsyd