Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Om Snösätra–Ekudden

Följ projektet via

Den nya luftledningen är en del av flera förstärkningar av Stockholms transmissionsnät för att möta regionens växande behov av el.

Bidrar till att öka kapaciteten av el i Stockholm

Snösätra – Ekudden är en cirka 10 km lång transmissionsnätsledning för 400 kV som vi bygger från stationen Snösätra* till stationen Ekudden. Den bidrar till att förstärka elnätet och öka kapaciteten av el i takt med att regionen växer. Mellan Gullarängen och Ekudden kommer ledningen att sambyggas med Vattenfalls planerade 130 kV-ledning. Vattenfalls ledning byggs därmed i samma stolpar som Svenska kraftnäts nya 400 kV-ledning på denna sträcka.

En del av Stockholm Ström

Snösätra-Ekudden är en del av projektet Stockholms Ström, ett samarbete mellan Svenska kraftnät  och regionnätsägarna Ellevio och Vattenfall för att förstärka Stockholmregionens elnät. Tillsammans bygger vi en ny struktur för elnätet för att möta det ökade behovet el.

Ersätter en befintlig ledning

Den nya luftedningen kommer i stort att följa en befintlig ledning, som rivs samtidigt som vi bygger den nya. Snösätra–Ekudden utgör den fjärde etappen av den längre elförbindelsen City Link, som förbättrar Stockholmregionens driftsäkerhet och binder samman norra och södra Stockholmsområdet - från Upplands Väsby i norr till Huddinge i söder. Byggnationen av ledningen startade sommaren 2019 och pågår fram till våren 2022.

Tekniska förutsättningar för transmissionsnätet

Det svenska transmissionsnätet är baserat på växelströmteknik, som är den dominerande tekniken i elförsörjningens alla led. När vi förstärker transmissionsnätet gör vi det vanligen med 400 kV luftledningar. Det gör vi för att uppfylla kraven på ett kostnadseffektivt, driftsäkert och miljöanpassat elöverföringssystem – som är ryggraden i en trygg och säker svensk elförsörjning. 

Mer information om transmissionsnätets tekniska förutsättningar.

Elektriska och magnetiska fält

Elektriska och magnetiska fält uppkommer bland annat när el produceras, transporteras och förbrukas. De finns nästan överallt i vår miljö, kring både kraftledningar och elapparater som vi använder dagligen i hemmet.

Mer information om elektriska och magnetiska fält.

*Byggnationen av Snösätra station pågår våren 2020-våren 2022. Mer info: http://www.svk.se/snosatra Öppnas i nytt fönster