Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Ny ledning mellan Sverige och Finland

Projekt: Aurora Line
Följ projektet via

Svenska kraftnät bygger tillsammans med den finska transmissionsnätsoperatören Fingrid en ny 400 kV-ledning mellan Messaure i Sverige och Pyhänselkä i Finland. Projektet är en del i den gröna industriomställningen i norr. Ledningen säkrar också en viktig del av den framtida nordiska elförsörjningen samt den gemensamma europeiska marknaden och är ett så kallat PCI-projekt.

Torsdagen den 5 oktober 2023 beviljade regeringen koncession för den svenska delen av den nya luftledningen Aurora Line. Det betyder att vi nu kan börja bygga den cirka 18 mil långa kraftledningen mellan station Messaure i Jokkmokks kommun och den finska gränsen vid Risudden och Torne älv, Övertorneå kommun.

Eftersom Aurora Line är en utlandsförbindelse är det den svenska regeringen som efter handläggning av Energimarknadsinspektionen (Ei) gett Svenska kraftnät koncession för den svenska delen av ledningen.

Totalt 38 mil lång – 18 mil på den svenska sidan

Totalt blir hela luftledningen mellan Sverige och Finland bli 38 mil: cirka 18 mil på den svenska sidan och cirka 2o mil på den finska sidan.

Den svenska delen av Aurora Line sträcker sig mellan station Messaure i Jokkmokks kommun och den finska gränsen vid Risudden och Torne älv, Övertorneå kommun. Den svenska delen passerar även genom kommunerna Gällivare, Boden och Överkalix.

Den finska delen av Aurora Line sträcker sig från den finska gränsen till station Viitajärvi i Keminmaa och vidare till station Pyhänselkä och byggs av Finlands transmissionsnätsoperatör Fingrid.

I huvudsak går ledningen i Sverige genom slutet skogslandskap, även om landskapsbilden varierar. De tekniska utmaningarna vad gäller byggnationen är stora samtidigt som det finns viktig hänsyn att ta till både den naturmiljö och de sex samebyar som ledningen passerar.

År 2025 ska allt vara klart. För att skapa framdrift är ledningen uppdelad på delsträckorna Messaure–Dockasberg och Dockasberg–finska gränsen. Delsträckorna är cirka 9 mil vardera och går mestadels parallellt med befintliga 400 kV luftledningar.

Ökar överföringskapaciteten och minskar klimatpåverkan

Både Sverige och Finland behöver mer el. För att bättre kunna nyttja balanseringen av elsystem och reserver byggs det nu en tredje växelströmsförbindelse mellan Sverige och Finland. Den nya ledningen ökar elhandelskapaciteten med 40–45 procent och kommer även bidra till att utjämna elpriserna mellan Finland och övriga Norden. I och med den nya ledningen och den ökade handelskapaciteten minskar också beroendet av fossil elproduktion.

 

Granskad