Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Om projektet

Följ projektet via

För att kunna öka överföringskapaciteten från norra till södra Sverige planerar vi att bygga en ny ledning för växelström mellan Grönviken och Fallviken i Ockelbos kommun. Vi bygger även ut den befintliga stationen i Grönviken och en helt ny station i Fallviken.

Den nya ledningen mellan Fallviken och Grönviken ger möjlighet till anslutning av mer elproduktion, ökat uttag från transmissionsnätet och tillgodoser den ökade efterfrågan på el. Det bidrar till en ökad försörjningstrygghet och ett robust transmissionsnät som är förberett för framtida förändringar i det svenska elsystemet.

En del av NordSyd

Projektet Grönviken–Fallviken är del av NordSyd. NordSyd är Svenska kraftnäts största investeringspaket någonsin och innebär att stora delar av transmissionsnätet i mellersta Sverige, kommer att förnyas och förstärkas genom flera kraftfulla investeringar.

Satsningen sträcker sig över dryga 20 år och totalt investerar Svenska kraftnät ca 75 miljarder kronor för ett mer flexibelt och robust transmissionsnät för el som är förberett för framtida förändringar i det svenska elsystemet. Samtidigt kommer vi kunna möta behoven av ökad överföring från norr till söder och bidra till den energipolitiska inriktningen för Sverige, att 100 procent av elproduktionen ska vara förnybar år 2040. Läs mer om NordSyd: www.svk.se/nordsyd

Granskad