Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Breared-Söderåsen:
Om projektet

Följ projektet via

Mellan transmissionsnätsstationerna Breared i Halmstad kommun och Söderåsen i Bjuvs kommun går idag en 400 kV kraftledning. Ledningen är drygt 60 år gammal och innan förnyelsen är genomförd hinner den bli närmare 70 år. Klimatet med sältan från havsvindarna gör att ledningarna på västkusten slits snabbare än i övriga delar av landet och är nu i sådant skick att de behöver ersättas för att fortsatt kunna vara funktionsdugliga och driftsäkra.

Förnyelsen innebär att den befintliga ledningen rivs och ersätts av en ny 400 kV-ledning i samma sträcka. Delar av sträckan har nyare stolpar som är sambyggda med transmissionsnätsledningen Häradsbo-Söderåsen. De sambyggda delsträckorna, som sammanlagt är ca 14 km, kommer fortsatt att vara sambyggda efter förnyelsen och stolparna kan behållas. På dessa sträckor byts endast fas- och/eller topplinor ut.

Då Svenska kraftnät har koncession för den befintliga ledningen kan en förnyelse göras i samma sträcka inom ramen för befintlig koncession.

Sträckan Boarp-Söderåsen förnyas inte

Mellan Boarp och station Söderåsen förnyades ledningen 1997 och den sträckan behöver inte ersättas. Det innebär att förnyelsearbetet i praktiken bara sträcker sig från Breared ner till Boarp. Idag är ledningen delvis sambyggd i gemensamma stolpar som transmissionsnätledningen Häradsbo–Söderåsen. De sambyggda delsträckornana kommer fortsatt att vara sambyggda efter förnyelsen.

Om förnyelsebehovet i sydvästra
Sverige

Klicka på bilden för att se större version (.pdf) Öppnas i nytt fönster

Svenska kraftnät står inför ett omfattande förnyelsearbete i sydvästra Sverige. Stora delar av transmissionsnätet på västkusten är ålderstiget och behöver förnyas för att fortsatt kunna leverera en säker och pålitlig elförsörjning i sydvästra Sverige, inklusive storstäderna Malmö och Göteborg. Sammanlagt ska ca 40 mil transmissionsnätsledningar förnyas inom 15 år, från Skogssäter utanför Trollhättan ner till Sege utanför Malmö. Förnyelseprojekten längs västkusten är:

Klicka här eller på bilden för att se kartan i större version (.pdf) Öppnas i nytt fönster

Granskad