Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Skogssäter–Kilanda

Följ projektet via

Ålderstigen ledning förnyas mellan Skogssäter och Kilanda

400 kV-ledningen mellan stationerna Skogssäter och Kilanda är ålderstigen och förnyas för att fortsatt kunna leverera en trygg och säker elförsörjning i regionen.

Om projektet

Ålderstigen ledning förnyas mellan Skogssäter och Kilanda

400 kV-ledningen mellan stationerna Skogssäter och Kilanda är ålderstigen och förnyas för att fortsatt kunna leverera en trygg och säker elförsörjning i regionen.

Om projektet

Nytt om Skogssäter–Kilanda

Koncessionen att bygga ledningen äger laga kraft


Koncessionen att bygga ledningen (tillståndet från Energimarknadsinspektionen) har vunnit laga kraft och Svenska kraftnät genomför just nu upphandling av entreprenad i projektet.

Den planerade byggstarten tidigareläggs till 2024


Den övergripande tidplanen för projektet har tidigarelagts och byggstarten är planerad att inledas 2024. Därmed beräknas den förnyade ledningen vara i drift 2026. Anledningen är att ett omtag gjorts av driftsplaneringen på västkusten som möjliggör att ledningen kan förnyas redan 2024.

Välkomna på digitalt informationsmöte 4 maj


Svenska kraftnät välkomnar er på digitalt informationsmöte tisdag 4 maj. Sändningen startar 18.00 och pågår fram till runt 19.00. Inledningsvis håller Svenska kraftnät en presentation med information om projektet. Därefter följer en öppen frågestund.

Fakta om projektet

Mellan transmissionsnätsstationerna Skogssäter i Trollhättans kommun och Kilanda i Ale kommun går idag en 400 kV kraftledning som är drygt 60 år gammal, och innan förnyelsen är genomförd hinner bli närmare 70 år. Klimatet med sältan från havsvindarna har gjort att ledningarna på västkusten slits snabbare än i övriga delar av landet och har nu nått skick där de behöver ersättas för att fortsatt kunna vara funktionsdugliga och leverera enligt kraven för driftsäkerhet. Förnyelsen görs genom att en ny 400 kV-ledning byggs mellan stationerna, i samma sträcka som idag. När den nya ledningen är tagen i drift rivs den gamla

Teknik: 400 kV växelström luftledning
Längd: 43 km
Kommuner: Trollhättan, Lilla Edet och Ale
Län: Västra Götaland

 

Tidplan

Händelse Tidpunkt
Projektering och förberedande arbeten 2020-2026
Markundersökningar Maj 2021
Digitalt informationsmöte närboende och allmänhet 4 maj 2021
Byggstart 2024
Drifttagning av ny ledning 2026
Rivning av befintlig ledning 2026

Transmissionsnätet på västkusten förnyas

Stora delar av transmissionsnätet på västkusten är ålderstiget och behöver förnyas för att fortsatt kunna leverera en säker och pålitlig elförsörjning i sydvästra Sverige, inklusive storstäderna Malmö och Göteborg. Sammanlagt ska ca 40 mil transmissionsnätsledningar förnyas de närmsta åren, från Skogssäter utanför Trollhättan ner till Sege utanför Malmö. Detta projekt är en del i det omfattande förnyelsearbetet.

 

 

Karta över ledningssträckan mellan Skogssäter och Kilanda.

Kontaktpersoner

Ställ en fråga om Skogssäter–Kilanda

Ställ din fråga och ange din e-post så svarar vi så snart vi kan.

Projektgrupp

Granskad