Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Skogssäter-Kilanda

Följ projektet via

Ålderstigen ledning förnyas mellan Skogssäter och Kilanda

400 kV-ledningen mellan stationerna Skogssäter och Kilanda är ålderstigen och förnyas för att fortsatt kunna leverera en trygg och säker elförsörjning i regionen.

Om projektet

Ålderstigen ledning förnyas mellan Skogssäter och Kilanda

400 kV-ledningen mellan stationerna Skogssäter och Kilanda är ålderstigen och förnyas för att fortsatt kunna leverera en trygg och säker elförsörjning i regionen.

Om projektet

Nytt om Skogssäter-Kilanda

Välkomna på digitalt informationsmöte 4 maj


Svenska kraftnät välkomnar er på digitalt informationsmöte tisdag 4 maj. Sändningen startar 18.00 och pågår fram till runt 19.00. Inledningsvis håller Svenska kraftnät en presentation med information om projektet. Därefter följer en öppen frågestund.

Byggstarten är senarelagd och under våren startar markundersökningar


Den övergripande tidplanen för projektet har skjuts fram och byggstarten är planerad att inledas 2029. Därmed beräknas den förnyade ledningen vara i drift 2030. De förberedande arbetena fortsätter trots det som planerat och under våren inleds markundersökningarna vid planerade stolpplatser.

Välkomna med era synpunkter om preliminära stolpplaceringar


Svenska kraftnät har tagit fram en preliminär stolpplacering för förnyelsen av Skogssäter-Kilanda och skickat informationsbrev till berörda fastighetsägare om detta. Vi vill gärna komma i kontakt med er för att få synpunkter om stolpplaceringen samt tillfartsvägar och eventuell övrig information som vi kan ha nytta av i projektet.

Fakta om  projektet

Mellan transmissionsnätsstationerna Skogssäter i Trollhättans kommun och Kilanda i Ale kommun går idag en 400 kV kraftledning som är drygt 60 år gammal, och innan förnyelsen är genomförd hinner bli närmare 70 år. Klimatet med sältan från havsvindarna har gjort att ledningarna på västkusten slits snabbare än i övriga delar av landet och har nu nått skick där de behöver ersättas för att fortsatt kunna vara funktionsdugliga och leverera enligt kraven för driftsäkerhet. Förnyelsen görs genom att en ny 400 kV-ledning byggs mellan stationerna, i samma sträcka som idag. När den nya ledningen är tagen i drift rivs den gamla

Teknik: 400 kV växelström luftledning
Längd: 43 km
Kommuner: Trollhättan, Lilla Edet och Ale
Län: Västra Götaland

 

Tidplan

Händelse Tidpunkt
Projektering och förberedande arbeten 2020-2026
Markundersökningar Maj 2021
Digitalt informationsmöte närboende och allmänhet 4 maj 2021
Byggstart 2029
Drifttagning av ny ledning 2030
Rivning av befintlig ledning 2030

Transmissionsnätet på västkusten förnyas

Stora delar av transmissionsnätet på västkusten är ålderstiget och behöver förnyas för att fortsatt kunna leverera en säker och pålitlig elförsörjning i sydvästra Sverige, inklusive storstäderna Malmö och Göteborg. Sammanlagt ska ca 40 mil transmissionsnätsledningar förnyas de närmsta åren, från Skogssäter utanför Trollhättan ner till Sege utanför Malmö. Detta projekt är en del i det omfattande förnyelsearbetet.

Granskad